Χαρακτήρας και Προσωπικότητα

Χτίζοντας έναν χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια της ζωής μας

Ο άνθρωπος, κατά την διάρκεια τις ζωής του, περνά μέσα από διάφορες καταστάσεις, καλές ή άσχημες, με τις άσχημες να υπερτερούν συνήθως.

Γιατί, όμως να συμβαίνει αυτό και να επαναλαμβάνεται μάλιστα?

«Τον πήρε η κάτω βόλτα», λέει ο λαός και έχει δίκιο. Η κατάσταση αυτή, δύσκολα αναστρέφεται, θέλει δύναμη ψυχής και χαρακτήρα. Χαρακτήρα, τον οποίο πρέπει να διαμορφώσουμε, μέσα στην δύσκολη αυτή κατάσταση, να μην μας πάρει από κάτω, να μην μας καταβάλλουν οι δυσκολίες, να μην παίζουμε το παιχνίδι του ηττημένου (αιωνίως), το οποίο παιχνίδι γίνεται συνήθεια τελικά.

Ο χαρακτήρας του ανθρώπου, διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του και ανάλογα με τα βιώματά του, τις συνήθειές του, την αυτοεκτίμησή του.

Το επίπεδο της αυτοεκτίμησης πηγάζει από, τα βιώματα που υπήρξαν κατά την πρώτη του παιδική  ηλικίατην ανατροφή του και τις συναναστροφές του.

Πρώτη παιδική ηλικία, ορίζεται η ηλικία γύρω στα 6-7 έτη της ζωής του παιδιού, ηλικία στην οποία διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του, ένας χαρακτήρας που θα αποτελέσει την βάση για την υπόλοιπη ζωή του και που δεν αλλάζει τόσο εύκολα.

Μετά την ηλικία των 6 ετών, το παιδί αρχίζει να συναναστρέφεται και άλλα άτομα εκτός της οικογένειας του, έτσι αποκτά καινούργια βιώματα, που ενδυναμώνουν (σπανίως), θέτουν υπό αμφισβήτηση ή και αναιρούν (συχνότερα), τα πρώτα βιώματα και πεποιθήσεις που είχε το παιδί, μέχρι τότε.

Πολύ σύντομα, θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα του, ο οποίος μετέπειτα θα περάσει από πολλά στάδια και μεταπτώσεις, το στάδιο της εφηβείας, των σπουδών, της πρώτης εργασιακής εμπειρίας και της αναζήτησης του σωστού δρόμου για τον ενήλικα πλέον.

Σωστός δρόμος, ορίζεται αυτός πού, έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα γι’ αυτόν που τον διαβαίνει, αλλά και ενισχύει το κοινό καλό, για την κοινωνία.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, το παιδί από πολύ νωρίς, να μάθει να έχει στόχους, να μάθει τον τρόπο να τους πετυχαίνει, να μάθει ότι η αποτυχία είναι αποδεκτή και αυτή, αρκεί να μας διδάσκει και να μην γίνει συνήθεια, να μάθει την επιβράβευση για ότι πετυχαίνει, αλλά και ότι μπορεί καλύτερα και ψηλότερα, με την στήριξη, υποστήριξη αλλά και την βοήθεια του περιβάλλοντος του, της οικογενείας του δηλαδή.

Αν το παιδί, μάθει να έχει στόχους, υπομονή και επιμονή, τότε στην ενήλικη ζωή του, σπάνια θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και στον εργασιακό του χώρο, θα είναι αρκετά ώριμος, ώστε ούτε να τον πάρει από κάτω αλλά αντίθετα, εξελίσσοντας την προσωπικότητα τουνα γίνει ηγέτης και να καθοδηγήσει και άλλους στον δρόμο αυτό, της διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους.

Σκούρτας Κωνσταντίνος

Share